HockeyNews
PLUS

Skadefri – då gör rutinerade målskytten sin bästa säsong i karriären

(12168) Johan Persson
Bildbyrån

Publicerad: 22 januari 2020

FacebookXWhatsApp

Han har varit en målskytt under hela sin karriär – men den här säsongen är Moraforwarden Johan Persson extremt het och tillhör de bästa målskyttarna i Hockeyallsvenskan.

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET – ligans huvudpartner 

Det är över tio år sedan som 29-årige forwarden Johan Persson gjorde sina första seniormatcher i i Hockeyallsvenskan med Mora IK. Inför den här säsongen återvände forwarden till Dalarna och i höstas pratade han om att det var lite som att cirkeln slöts. Och återkomsten har inte varit något annat än en stor succé – om man kollar på vad Johan Persson har presterat hittills den här säsongen. 

Han har redan slagit sitt mål- och poängrekord i Hockeyallsvenskan. Hittills har det blivit 21 mål och 12 assist på 38 matcher och ledning i den interna poängligan. Starka papper för en spelare som under stora delar av säsongen har huserat i ett bottenlag. 

– Puckarna har trillat in och det är jäkligt skönt. När puckarna sitter får man självförtroende och man hittar luckorna på ett annat sätt. Sedan är man på rätt plats när formen finns där, säger Johan Persson till HockeyNews.se.

Johan Persson har alltid varit en målskytt och gjorde bland annat 39 mål på 41 matcher för IFK Ore i division 1 säsongen 2011/2012 och hade även 22 fullträffar på 29 matcher för Mariestad säsongen 2012/13.

Nu skuggar Moras målkung Fredrik Forsberg (BIK Karlskoga) och Ludwig Blomstrand (Södertälje) i toppen av Hockeyallsvenskans skytteliga (23 mål vardera). Visst, puckarna har trillat in och har gett självförtroende, men det är en annan stor faktor som har gjort att den rutinerade målskytten har levererat stort den här säsongen.

– Jag har varit skadad en hel del de senaste säsongerna och det har varit en stor broms i min utveckling när jag hela tiden har fått börja om på noll med rehab och så vidare. Den här säsongen har jag fått vara skadefri och jag känner att jag utvecklas hela tiden. Det har verkligen rullat på bra, säger Persson som hyllar samarbetet med kedjekamraterna Daniel Ljunggren och Emil Bejmo.

– Även om det har kommit och gått spelare under säsongen så har jag spelat med dem under nästan hela säsongen. Det har gett en bra kontinuitet och vi hittar varandra bra på isen, säger Persson.

Annars har det varit en smått kaotisk säsong i Dalarna efter uttåget från SHL i våras. Det tog inte långt in på hösten innan tränaren Jeff Jakobs fick sparken och Tomek Valtonen kom in. Även i spelartruppen har det var en extrem omsättning – men det har efter en trög start gett en positiv effekt.

– Vi spelar mycket enklare nu där vi kan använda vår fart och sätta press. Sedan har vi fått in spelare som gjort skillnad och det har blivit en större konkurrens i laget. Vi har fler som kan producera nu än tidigare. Sedan är det alltid tråkigt när spelare lämnar, men det är så hockeyn fungerar i dag, säger Persson.

Mora har lämnat det absoluta bottenträsket (sju poäng ner till Kristianstad under strecket) och kan blicka uppåt där en hägrande åttondeplats lockar. De är sju poäng upp till Södertälje på slutspelsplats och just slutspel skulle rädda en annars misslyckad säsong för Mora.

Den här veckan är viktig för Mora. Först väntar Björklöven på hemmais i kväll och sedan Södertälje borta på fredag.

– Riktigt viktig vecka, inget snack om något annat. Vi siktar på slutspel och vill ha en lång säsong. Det en är positiv stämning i laget och vi känner att vi kan slå många lag i serien. Jag hoppas att vi ska kunna sätta press på Södertälje, säger Johan Persson.

Skytteligan i Hockeyallsvenskan

1) Ludwig Blomstrand, Södertälje SK 23 mål, Fredrik Forsberg, BIK Karlskoga, 23.

3) Albin Lundin, Timrå IK, 22 mål. 

4) Nick Olesen, Södertälje SK, 21 mål, Tor Immo, BIK Karlskoga, 21, Jonathan Dahlén, Timrå IK, 21, Jonathan Johnsson, Modo, 21, Johan Persson, Mora IK, 21.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!